Op een miezerige ochtend schuift ze bij mij aan tafel; ze ziet er goed verzorgd uit, maar haar ogen staan dof. ‘Het is me eigenlijk al zo lang te veel’, zegt ze. ‘Ik ben constant aan het overleven met de drukte van werk en thuis en ik weet ook niet of ik mijn baan nog wel leuk vind. Ik heb alleen geen idee waar te beginnen.’

Ik zeg: ‘Kom op, we gaan naar buiten, vertel eerst maar eens.’  4 maanden later zit er een totaal andere vrouw tegenover mij; vol levenslust en met een concreet plan op tafel. Wow, wat is er gebeurd!

Uit de praktijk; 10 ingrediënten om daadwerkelijk te gaan werken en leven zoals je dat eigenlijk wilt.

 

  1. Creëer ‘intrinsieke noodzaak’: Als je leven overvol voelt : ‘Wat gebeurt er als ik zo doorga; hoe zit ik er dan over 5 jaar bij?’ Of: Eerlijk: ‘Doe ik werk waar ik zelf energie uithaal of ben ik vooral aan het voldoen aan de verwachtingen van anderen?’ ‘Wil ik dit voorbeeld voor mijn kinderen zijn?’ ‘Als ik straks terugkijk op mijn leven, ben ik dan tevreden?’
  2. Denk anders: ‘Welke gedachten maken dat ik het lastig vindt om te veranderen, in actie te komen?’ (‘Mooi dat ondernemerschap, maar dat is toch niks voor mij’ en ‘Ze zien me al aankomen met de vraag om een dag minder te gaan werken’) Check: ‘Is het wel waar wat ik denk? Weet ik dat zeker?’ Zet er eens andere gedachten naast, neutralere gedachten voor in de plaats. Wat zou je tegen een vriend zeggen die met hetzelfde worstelt? En je hebt zelf ook vast vaker voor hete vuren gestaan; hoe pakte je dat aan en hoe voelde het toen het gelukt was?
  3. Doe anders: Stop met vermijden waar je bang voor bent: ga het aan: ‘Feel the fear but do it anyway..’ Bedenk experimenten, doe juist datgene wat je lastig of spannend vindt. Alleen dan doorbreek je de vicieuze cirkel. Begin klein en merk dat de wereld niet vergaat. Bereid je als perfectionist eens niet voor op de vergadering. Als iemand die het graag goed wil doen, zou ik een paar jaar geleden dit blog nog 10 x herlezen hebben en morgen nog eens, maar ik dwing mezelf er inmiddels toe dadelijk gewoon op de knop te drukken. Het is een kwestie van trainen! Je wordt niet beter in tennis door er alleen over te denken en te praten.
  4. Zet simpele, kleine eerste stappen; daarmee kom je op gang. Veel plannen komen niet van de grond omdat de doelen te groot en te vaag zijn. ‘Ik wil meer aandacht aan mijn partner geven’ is vaag.. Concreet is: ‘Voortaan stel ik mijn partner 2 vragen als ik thuiskom’ (in plaats van mijn eigen werkverhalen over haar heen te storten?) Je hoeft geen strak uitgewerkt plan te hebben, begin gewoon met je inschrijven voor dat webinar, die leuke taak op het werk naar je toe te trekken, mensen uit je netwerk te bellen… ‘Proberen is leren’, leren mijn kids op school. Als het balletje rolt, ga je vanzelf verder.
  5. Werk aan je basis; vergroot je vitaliteit: beweeg, slaap genoeg, doe elke dag iets wat jou energie geeft. Voor mij is dat elke dag een poos met de hond de natuur in en een halfuurtje lezen in een boek waar ik iets uit kan leren. (En niet in de volgorde: eerst de strijk, dan de administratie en dan..) Als je je uitgerust en lekker in je vel voelt, kom je letterlijk en figuurlijk veel makkelijker in beweging.
  6. Buddy’s en een rolmodel: Omring je met mensen waarbij je jezelf kunt zijn; die zonder oordeel met je meelopen en je bemoedigen als het even tegenzit. Al lopend buiten kom je trouwens vaak tot een heel ander gesprek dan tussen de soep en de aardappels. Laat ze meedenken over je plannen. Zoek een rolmodel; iemand die al doet wat jij graag zou doen. Iemand die succesvol is in het vak waarin jij wilt groeien. Vraag hulp, feedback en kijk gewoon af hoe zij het doen.
  7. Neem afstand; zoek regelmatig de stilte op, ga alleen de natuur in, reis naar een nieuwe omgeving. In stilte leer je jezelf kennen en ontstaan vaak de beste en meest creatieve ideeën. Ik merk dat voor veel mensen schrijven ook een goede manier is om afstand te nemen en grip te krijgen op gedachten.
  8. Accepteer jezelf met je zon- en schaduwkanten. Het feit dat je bijvoorbeeld op je werk je grenzen niet aangeeft, kost je het één en ander: zoals frustratie omdat jij op kantoor meestal het licht uitdoet. Het levert aan de andere kant ook altijd iets op, (waardering bijvoorbeeld) anders zou je je gedrag niet zo lang in stand houden. Accepteer dat je het blijkbaar moeilijk vindt voor jezelf te kiezen. Een mildere houding naar jezelf brengt je zoveel verder dan steeds te balen over wat (nog) niet gelukt is, waar je niet tevreden over bent. Als boventallig financieel adviseur vind je bijvoorbeeld dat je in je loopbaan geneigd bent te sterk vast te houden aan zekerheden; niet zo gek..; dat ben je jaren gewend geweest en je bent in je vak notabene constant bezig met voor klanten risico’s te mijden.                                                 Het begint met begrip richting jezelf, een stukje inzicht hoe het zo gekomen is.
  9. Focus en creëer de juiste omgeving; Focus op waar je mee aan de slag wil: praat erover, lees erover, volg een workshop, reserveer tijd. Zet je hardloopschoenen alvast bij de voordeur voor de volgende ochtend als je moeite hebt daadwerkelijk te gaan. Spreek je uit! Als ik nu schrijf dat ik graag een keer met een groepje coachees naar Nepal wil om in de bergen te lopen, weet ik zeker dat er mensen zijn die met mooie tips komen. Van het één komt het ander. Als mijn coachees zich oriënteren op de arbeidsmarkt, rollen ze vaak van het ene netwerkgesprek in het andere. ‘Oh, maar dat moet je die ook echt eens bellen!’
  10. Imagine: Stel je regelmatig zo concreet mogelijk voor hoe het voelt als je vrij bent van…hoe het is als je daadwerkelijk eigen ondernemer bent….als je genoeg tijd voor jezelf hebt…  als je je weer energiek voelt, als je…..!