foto blog juni 2016

Als (loopbaan)coach zie ik dat mensen bij ingrijpende veranderingen zoals ontslag of een burn-out vaak in staat zijn hun leven een hele nieuwe wending te geven. Ze beginnen hun eigen bedrijf, maken een flinke loopbaanswitch, gaan een opleiding volgen of lopen eindelijk ‘Santiago de Compostela’….. Onder pittige omstandigheden word je gedwongen stil te staan bij hoe je leeft, wat belangrijk voor je is en ben je in staat keuzes te maken!

Hoe kun je nu zonder crisis de kussens af en toe flink opschudden, uit de waan van de dag stappen om stil te staan bij hoe je wilt dat ‘jouw film’ verder gaat? Het voelt krachtig om zelf de regie te pakken, in plaats van af te wachten tot er een noodzaak tot veranderen ontstaat.
Hieronder een aantal tips die je helpen stil te staan, (gewoonte-) patronen te doorbreken en meer te leven zoals je het eigenlijk wilt.
Stilstaan en de waan van de dag doorbreken
1. Zorg ervoor dat je regelmatig een tijdje alleen bent; vaak weet je diep van binnen best wat je wilt en wat al dan niet goed voor je is. Maar als er constant ruis op de lijn zit, hoor je het niet.
2. Zoek zo nu en dan een compleet andere omgeving op: mijn beste beslissingen zoals het starten van mijn bedrijf of het verbreken van een relatie nam ik tijdens een vakantie of een aantal dagen alleen op pad.
Als je met je neus op een schilderij staat te kijken zie je de essentie ook niet; van een afstandje overzie je het geheel.
3. Verleg je grenzen: doe iets wat je normaal nooit zou doen: een proefles kickboksen, meedoen aan een marathon, een minivakantie alleen, …Door jezelf uit te dagen overwin je angsten, doe je nieuwe ervaringen op en leer je over jezelf.
4. Doorbreek ook je alledaagse gewoontepatronen: begin de dag niet met een blik op je smartphone, fiets eens andere route, kijk een keer niet om 20 uur naar het journaal, ga eens aan de andere kant van de eettafel zitten!
5. Beweeg in de buitenlucht: ruimte om je heen geeft ruimte in je hoofd. Wandelen, sporten, in de tuin wroeten: door fysiek te bewegen, kom je mentaal ook in beweging.
6. Laat je inspireren: lees een inspirerend boek, bekijk TED talks, volg een boeiende workshop.
Het verhaal van verpleegkundige Bronnie Ware drukt mij zo nu en dan met de neus op de feiten.. Bronnie werkte jaren in de zorg en begeleidde patiënten, jong en oud, die op sterven lagen. Als ze vroeg naar waar ze spijt van hadden, of wat ze anders gedaan zouden hebben, doken dezelfde thema´s steeds weer op. De top 3:
Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden waarbij ik trouw was gebleven aan mezelf, in plaats van te leven volgens de verwachting van anderen.’

‘Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had en meer aandacht aan familie en vrienden had besteed.’

‘Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.’

7. Maak je Bucketlist ‘groot’ en ‘klein’: koop een boekje waar je al je ideeën, plannen, wensen voor de nabije en iets-verder-weg toekomst in schrijft: boeken die je graag wilt lezen, een vakantiebestemming waar je heen wilt, een reünie die je wilt organiseren. Door het op te schrijven vergroot je de kans dat je het daadwerkelijk gaat doen! Je kunt ook een mindmap, of moodboard van je wensen maken en deze op een zichtbare plaats in huis hangen als reminder.
Op mijn Bucketlist staan o.a. een praktijkruimte aan de bosrand, het maken van een reis met mijn dochter, het schrijven van een boek en het organiseren van een bezinningsweek in het buitenland..;)
8. Sta op vaste momenten stil bij hoe je week is verlopen; elke zondagochtend tijdens een rondje bos bijvoorbeeld: ‘Hoe kijk ik terug op deze week als het gaat om gezin, relatie, werk, ontspanning..? Wat ging lekker en wat zou ik anders willen en kunnen doen?
9. Stel jezelf de vraag: hoe zou ik leven/werken als geld geen rol speelde?
Sluit dit aan bij hoe je nu leeft? Wat zijn de verschillen?
10. Plan af en toe een ‘planloze’ dag. Kijk gewoon waar je op dat moment zin in hebt en geef daar aan toe; lanterfanten is gezond en leidt tot creativiteit en nieuwe ideeën.
En dan…?! Hoe zorg je ervoor dat het niet bij stilstaan blijft, maar er ook beweging komt?
1. Formuleer je doel(en), wat wil je anders, bereiken? Als je weet wat je wilt, is het een stuk makkelijker relevante en irrelevante zaken van elkaar te onderscheiden. Formuleer positief en concreet: ‘Voortaan sta ik door de week een kwartier eerder op zodat we rustig samen kunnen ontbijten’.
2. Wie of wat heb je nodig om je doel te bereiken? Welke hulp kun je inschakelen? Als je graag per week 4 uur meer tijd voor jezelf wilt, kun je misschien een werkster nemen of met je partner afspreken dat de donderdagavond ‘jouw avond’ is.
3. Welke gedachten/overtuigingen zitten nog in de weg? ‘Dat kan ik niet, durf ik niet, dat hoort niet..’ Door hier aan te sleutelen, al dan niet met hulp, geef je jezelf ‘mentale speelruimte’: anders denken zorgt voor anders doen.
4. Onderzoek mogelijkheden, alternatieven, ideeën, spar met anderen: hoe kan het anders, hoe doen zij het? Schakel zo nodig een professional in.
5. Maak een Plan van aanpak: benoem kleine realistische stappen.
6. Blijf niet hangen in voorbereiding en details; bijsturen kan altijd nog.
7. Begin niet morgen, maar vandaag! Zet in ieder geval de eerste stap: bestel dat boek, app die vriendin die je vaker wilt zien. Als het gaat om je loopbaan: maak vandaag nog een start met een CV update, geef je op voor die cursus LinkedIn.
8. Zorg voor supporters: deel je wensen, ideeën met positieve, inspirerende mensen die je steunen!
9. Sta stil bij succesjes, geef jezelf een schouderklopje: dit zorgt voor tevredenheid en meer zelfvertrouwen om verder te gaan.
10. Wees niet alleen bezig met je uiteindelijke doel, maar maak ook iets moois van de weg er naartoe!
Wil je ook een paar dagen tijd voor jezelf maken, in een compleet andere inspirerende omgeving zijn, lekker buiten bewegen en stil staan bij wat jij echt wilt? Je bent van harte welkom op het weekend ‘Bezinning en Bezieling’ dat ik organiseer samen met Margo Bolenius en Chantal van Erp. In dit weekend krijg je concrete handvatten mee hoe je meer balans creëert, bewuste keuzes maakt en je eigen koers vaart. De eerste stap richting verandering!
Waar: Klooster Nieuwkerk in Goirle
Wanneer: 23-25 september 2016
Heb je interesse of ken je iemand die je dit weekend gunt, wees er snel bij! We houden de groep net als het vorige weekend klein, max 12 deelnemers.